Wybieramy blat do kuchni

Wiele osób, decydując się na odwiedzenie sklepu meblarskiego, szuka przede wszystkim rozwiązań uniwersalnych, które sprawdzą się podczas codziennego użytku. Właśnie taki powinien być blat.Jest on niezwykle istotnym elementem wyposażenia każdej kuchni, bez wyjątku. To na nim bowiem przygotowujemy wszelkiego rodzaju potrawy. Musi więc charakteryzować się przede wszystkim wygodą użycia i wytrzymałością. Dobrze byłoby również, aby pasował do kuchni aranżacyjnie.

Meble kuchenne są niezwykle zróżnicowane, każdy to wie. Tak samo jest w przypadku blatów. Pierwsza kwestią, na którą warto zwrócić uwagę, jest materiał, z jakiego został on przygotowany. W tym miejscu odradzamy decydowanie się na produkty wykonane z drewna. Dlaczego? Być może prezentują się one okazale, jednak blat ma służyć przede wszystkim do pracy, w trakcie której bardzo łatwo może dojść do uszkodzenia jego powierzchni.

Wszystko to sprawia, że szczególnie polecane są blaty wykonane z materiałów drewnopochodnych (na przykład płyty MDF), które zostały w sposób dodatkowy wzmocnione. Charakteryzują się one przede wszystkim wysoką wytrzymałością mechaniczną, dzięki czemu niestraszne im krojenie, rozbijanie kotletów czy formowanie ciasta.

Skąd biorą się wspomniane cechy blatu? Wskazać należy na żywice melaminowe, które są wykorzystywane do wykończenia tego typu produktów. W sposób znaczący uodparniają je na zarysowania, odpryski czy obicia. Pamiętajmy również o tym, iż nasz blat powinien być odpowiednio gruby. Modele o grubości 10 mm powinny być przez nas odrzucane natychmiast. Warto decydować się na blaty grube na co najmniej 35-40 mm – dopiero wtedy będziemy mieć pewność, że przetrzymają próbę czasu.

Mimo tego, iż blat powinien być przede wszystkim wytrzymały, warto szukać produktów, które są również atrakcyjne wizualnie. Na rynku znaleźć można mnóstwo modeli ozdobionych w liczne, bardzo miłe dla oka wzory. Wszystko to sprawia, że z pewnością znajdziemy produkty, które wpasują się do naszej kuchni pod względem aranżacyjnym.